.

.

środa, 12 maja 2010

Kubusiowa kraina wg Aleex





Kiedy pierwszy raz usłyszałam o tym cieście, nie miałam ochoty go robić. Ale podczas wizyty u znajomej spróbowałam podobnego wypieku i naprawdę był dobry. Zdecydowałam, że przygotuję go w swojej kuchni. Oczywiście musiałam wprowadzić pewne modyfikacje, po swojemu ułożyć warstwy, użyć odpowiednich smaków. I oto jest: pyszny, mięciuteńki biszkopt przełożony oryginalną w smaku masą budyniową i pianką śmietanową. Ja ozdobiłam ciasto polewą, ale jeśli będziecie je trzymać w lodówce, lepiej posypać wierzch cukrem pudrem. Całość tworzy świetną kompozycję smakową. Jest delikatne, lekkie i orzeźwiające. Doskonałe. Spróbujcie….

Składniki:

Biszkopt:

• 6 jajek
• 1 szkl mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szkl cukru
• cukier waniliowy
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa I:

• 2,5 szklanki Kubusia marchewkowo – jabłkowo – pomarańczowego ( można użyć innego)
• 2 budynie waniliowe bez cukru

Masa II:

• 0,5 litra śmietany 36%
• 1 galaretka cytrynowa
• cukier waniliowy

Dodatkowo:

• 1 opakowanie delicji (ja użyłam wiśniowych)
• 1 polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:


Biszkopt:
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
3. Dodać żółtka i ponownie zmiksować.
4. Przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać z masą jajeczną.
5. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C 35-40 minut.
6. Ostudzić na kratce. Zimny biszkopt przeciąć na 2 blaty.

Masa I:
1. 2 szklanki Kubusia zagotować. Sok jest gęsty, więc warto zamieszać kilka razy podczas gotowania, bo może gwałtownie bulgotać.
2. W 0,5 szkl soku rozmieszać 2 budynie.
3. Na gotujący się sok wlać rozmieszane budynie i ugotować budyń. Spróbować, czy jest słodkie. Jeśli za mało – dosłodzić, dopóki jest na ogniu.
4. Gorący budyń rozprowadzić równą warstwą na spodzie biszkoptu.
5. Zostawić do ostygnięcia. Na lekko przestudzonym budyniu rozłożyć równomiernie delicje.

Masa II:
1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić.
2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno.
3. Do ubitej śmietany dodać porcjami płynną galaretkę. Powstałą masę wyłożyć na masę budyniową i delicje.
4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i wstawić do lodówki.
5. Ozdobić polewą czekoladową lub cukrem pudrem.



Smacznego.

6 komentarzy:

  1. WOW SUPER CIASTO ZROBIE MĘZOWI NA IMIENINY

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowało :)) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne. Ja robią prawie identyczne o nazwie SHREK. Zamiast marchewkowego kubusia dodaje o kolorze zielonym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z zielonym kolorem musi fajnie wyglądać. Spróbuję przy okazji. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam ,proszę podać wymiary blachy do pieczenia pod ten przepis,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń