.

.

czwartek, 13 maja 2010

Opiekane ziemniaczki wg Aleex





Lubię wymyślać nowe rzeczy w kuchni. Ciągle coś robię inaczej, na nowo, po raz kolejny odkrywam znane już mi potrawy. Tak było również i tym razem. Przygotowywałam obiad, kiedy Młody wszedł do kuchni i zapytał:
- Mamuś, co gotujesz?
- Ziemniaki z kurczakiem i sałatą – odpowiedziałam.
- Znowu ziemniaki? Ojej – zaczął marudzić i wyszedł.
Na początku trochę się zdenerwowałam tym jego niezadowoleniem. Ale już po chwili pomyślałam, że może trzeba „coś wykombinować” No i wymyśliłam. Kiedy Młody siadł do stołu i postawiłam przed nim talerz, na jego buzi pojawił się wyraźny uśmiech.
- Ale super! – powiedział i zabrał się do pałaszowania obiadu. Z talerza zmiótł wszystko. Także ziemniaki, choć w nowej odsłonie.


Składniki:

• ziemniaki dowolna ilość
• sól
• oliwa

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, umyć i zalać zimną wodą.
2. Wodę posolić do smaku.
3. Gotować jak zazwyczaj, ale czas gotowania skrócić do 10 minut.
4. W trakcie gotowania ziemniaków rozgrzać oliwę we frytkownicy.
5. Ziemniaki odcedzić i od razu włożyć do rozgrzanej oliwy.
6. Opiekać na złoty kolor około 5 minut.
7. Podawać jako dodatek do obiadu.



Smacznego.

2 komentarze:

  1. przepis super ale ja dodaje jeszcze ziołka oregano, bazylie i czosnek:) nawet maz nie musi miec mieska:) podaje z zapiekanym brokołem z serkiem plesniowym i sosem smietanowo-oczosnkowym...znika wszystko a nawet prosza o dokładke:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super ziemniaczki

    OdpowiedzUsuń