.

.

czwartek, 7 października 2010

Duszone grzyby wg Aleex - baza wielu potraw



Znów w moim domu pojawiły się kosze grzybów. Tym razem są to opieńki. Już przygotowałam je w marynacie, część znalazło się w słoikach, a dzisiaj po prostu zrobiłam duszone grzyby. Kiedy chłopcy wrócą do domu, zdecydują, jak mają ochotę je zjeść. Bardzo lubię ten przepis, ponieważ daje ogromne pole do manewrowania w kuchni. Dario najczęściej zjada duszone grzyby jako samodzielne danie, a Młody woli zapiekanki. Czasami grzyby w tej postaci wykorzystuję do pizzy lub makaronu. Zawsze są przepyszne. Polecam.


Składniki:

  • dowolna ilość świeżych grzybów (podgrzybki, gąski, opieńki)
  • 2 cebule
  • oliwa
  • sól
  • pierz,
  • wegeta
Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki, dokładnie wypłukać (ja płuczę je 2-3 razy). Czyste przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotować 3 minuty, odcedzić.
2. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
3. Dodać osączone grzyby, doprawić i dusić na wolnym ogniu około 20 - 30 minut.
4. Tak przygotowane grzyby znakomicie smakują same z pieczywem, a także jako dodatek do różnych potraw. Można też potraktować je jako bazę do pizzy lub zapiekanek:





Polecam i życzę smacznego!

Przepis dodaję do akcji:
Grzybobranie 2010 r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz