.

.

niedziela, 5 marca 2017

Pizzerinki wg Aleex


Człowiek jest naprawdę dziwną istotą. Często wie, co powinien zrobić, aby poprawić komfort swojego życia, a mimo tego nie robi nic. Szuka wymówek, znajduje mnóstwo powodów, którymi usprawiedliwia swoje niewłaściwe decyzje. I po co? Po to, by przekonać się po czasie, że jednak trwał w błędzie. Że niepotrzebnie cierpiał wiele lat. Że przecież można było postąpić inaczej, mądrzej. Takie wnioski przyszły mi do głowy dwa dni temu, gdy siedziałam przy szpitalnym łóżku, na którym leżała moja mama. Od 10 lat zmagała się z bólem i ograniczoną sprawnością. Nie można było jej wytłumaczyć, że trzeba podjąć radykalną decyzję, bo trwanie w bezczynności nie doprowadzi do niczego dobrego. Gdy decyzja zapadła, okazało się, że ostatnie dwa miesiące były koszmarne: telefony, wizyty, rozmowy. I czekanie, czekanie, czekanie… A teraz? A teraz wciąż słyszę jej pytanie: "Dlaczego tyle zwlekałam?" I nawet rutynowa odpowiedź: “Lepiej późno niż wcale”, nie przynosi ulgi.
Na szczęście każdy dzień przynosi poprawę, lepsze funkcjonowanie i tak bardzo upragniony spokój. Na szczęście powoli będzie można zacząć wracać do normalnego rytmu życia. Na szczęście…
Między wizytami w szpitalu w odległym mieście udaje mi się wpaść do kuchni. Nie są to częste i długie odwiedziny, jeszcze nie. Ale powoli wszystko się unormuje. Głęboko w to wierzę.
A ostatnio, wpadając na chwilę do mojego królestwa, przygotowałam pizzerinki w trzech różnych wersjach. Przyrządzenie ich zajęło mi niewiele czasu, a efekt okazał się przepyszny. Tak przynajmniej orzekli moi goście i domownicy. Polecam, do wypróbowania.


Składniki:

• 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
• ketchup łagodny
• koncentrat pomidorowy
• zioła włoskie
• czosnek

Farsz I:
• 500 g pieczarek
• 200 g chudego boczku
• 1 cebula
• mozzarella
• ser żółty
• olej

Farsz II:
• 200 g salami
• mozzarella
• ser żółty

Farsz III:
• 200 g szynki
• 1 cebula
• mozzarella
• ser żółty
• olej

Sposób przygotowania:

1. Przygotować dowolny farsz. Aby zrobić farsz I, należy podsmażyć na odrobinie oleju cebulkę pokrojoną w kostkę, boczek i pieczarki. Doprawić i ostudzić. Zetrzeć na tarce ser.



2. Farsz II wymaga pokrojenia salami na cieniutkie plasterki i starcia sera.
3. Farsz III: na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną szynkę. Doprawić, przestudzić. Zetrzeć na tarce ser.




4. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C.
5. Płat schłodzonego ciasta francuskiego smarować ketchupem lub koncentratem pomidorowym. Do farszu I i III pasuje ketchup, do farszu II koncentrat, ale można to dowolnie zmieniać.




6. Warstwę ketchup lub koncentratu oprószyć ziołami włoskimi.
7. Na cieście rozłożyć farsz, oprószyć go obficie startymi serami.






8. Zwinąć ciasto w roladę.


9. Pokroić roladę w plastry o grubości ok. 3 cm.


10. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


11. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15-18 minut na złoty kolor.
12. Ostudzić, podawać jako przekąskę.



13. Świetnie smakują na gorąco i na zimno.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz