.

.

poniedziałek, 1 maja 2017

Błyskawiczny sernik wg Aleex


Majówka zaczęła się na dobre. Za oknami powiewają flagi narodowe, na ulicach formują się pochody i manifestacje tych, którzy w ten sposób chcą podkreślić uroczysty charakter dnia. Ja świętuję dzisiejszy dzień w domu, z najbliższymi. Gdy obejrzałam w Internecie marsz ONR-u, który dwa dni temu przeszedł ulicami Warszawy, przeszła mi ochota na publiczne świętowanie. Z niedowierzaniem patrzyłam na zastępy ludzi z flagami, którzy maszerowali, wznosili okrzyki i śpiewali. Zastanawiałam się, czy to, co widzę, dzieje się naprawdę? U nas? W Polsce? W XXI wieku? Jak łatwo nam przyszło zapomnieć o wolności, którą z takim trudem wywalczyliśmy w poprzednich wiekach. Jak bardzo wypaczyło się jej pojęcie. Wolnością bawić się nie można. Należy ją szanować i doceniać, a wszelki nacjonalizm tłumić w zarodku, bo, jak powiedział Jan Nowak – Jeziorański, jest on źródłem wielu nieszczęść. Nacjonalizm nie ma niczego wspólnego z patriotyzmem. I jeszcze jedno. Trzeba mieć świadomość, że wolność nie jest nam dana raz na zawsze. Powinniśmy o tym pamiętać.
Aby podkreślić uroczysty charakter dzisiejszego dnia, postanowiłam uczcić to święto pysznym ciastem. Przepis znalazłam na kwestii smaku, ale zmodyfikowałam go po swojemu. Sernik przygotowuje się bardzo szybko. Smakuje świetnie. Będzie idealny, aby uczcić ważne okazje. Polecam.


Składniki:

• 150 g ciasteczek digestive
• 50 g miękkiego masła
• 1 kg twarogu sernikowego
• 250 g mascarpone
• 1 szklanka cukru
• 1 budyń waniliowy w proszku
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka
• 100 g okrągłych biszkoptów
• 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto lub 200 ml posłodzonej kawy
• gorzkie kakao do posypania

Sposób przygotowania:

1. Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W blenderze zmiksować pokruszone ciasteczka i miękkie masło. Powinniśmy otrzymać konsystencję mokrego piasku.




3. Wyłożyć na dno formy, ugnieść i wstawić do lodówki.


4. W misie zmiksować twaróg sernikowy, dodając serek mascarpone.


5. Wsypać cukier, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy na jednolitą masę.



6. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników. Masa sernikowa powinna być jednolita i aksamitna.



7. W szklance zaparzyć kawę z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej I 150 ml wody. Ostudzić. Dolać 50 ml likieru amaretto.


8. Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron.


9. Wyłożyć 1/3 masy serowej do formy na wcześniej przygotowany spód.


10. Ułożyć połowę biszkoptów, przykryć masą sernikową (wykładać ją łyżką).



11. Ponownie ułożyć biszkopty (w innych miejscach niż pierwsza warstwa), na końcu wyłożyć masę. Wyrównać, aby biszkopty nie były widoczne.



12. Piec przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (opcja dół + termoobieg). Sernik może trochę popękać, ale nie będzie to miało dużego wpływu na jego wygląd i smak.



13. Ostudzić i schłodzić przez 1 godzinę przed podaniem. Posypać kakao i pokroić na porcje.



Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Staram się ;) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Mmm, musiał smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda już zapisuje przepishttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne do herbatki na naszej przefiltrowanej wodzie - woda z filtra na ujęciu wody - bardzo praktyczne i prozdrowotne rozwiązanie :)

    OdpowiedzUsuń